• Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Новини від місіонерів

~ новини і молитовні потреби від місіонерів ~

Новини від Євгена Євви місіонера в Камбоджі

Прийміть вітання з гарячої Камбоджі, а чи знали ви, що в Камбоджі річне зростання християн становить - 8,8% . Принаймні так кажуть на всесвітньому місіонерському сайті https://joshuaproject.net/

Жек_1.jpg

   Там же йдеться про те, що усіх християн в Камбоджі 3,4%, з них 2% - євангельські віруючі. Але при цьому є 19 груп, які не охоплені євангелієм, тобто в цих групах немає церков, немає місцевих служителів, а в деяких немає і перекладеної Біблії, на їхню мову. Всього ж в Камбоджі 95,9% не охоплених Євангелієм людей, тобто всього 4 людини зі 100 чули Добру Новину, інших же 96 осіб, жодного разу не чули про Христа і не знають шляху порятунку. Але тішить одне - прогрес поширення Доброї Новини в Камбоджі майже 9%. Хоча і тут в Камбоджі, коли я називаю цю цифру місцевим пасторам, вони скептично посміхаються і махають головою. «Та ну, які 9% в рік, звідки вони беруть ці цифри?» Пастори не вірять цим підрахунками. Чому?Жек 2

   Камбоджа - буддистська країна, і якщо ви зберете 50 осіб невіруючих і розповісте їм про любов Христа і що Христос рятує від пекла (до речі пеклп в буддизмі є, і люди вірять в його існування і дуже бояться туди потрапити). Так ось, якщо ви, розповісте людям тільки про те, що Христос може врятувати їх від пекла, і закличе людей до покаяння, то, швидше за все, із 50 осіб - 25 покається точно, а то і 30, а можуть і все 50. Чому? Тому що в Камбоджі буддизм з домішками анімізму, тобто вони вірять в духів і безліч богів, так от, якщо взяти ще одного «хорошого» бога, якій може і допоможе, то чому б ні? Одним богом більше, одним богом менше, гірше не буде.Жек 3

   Я спілкувався з багатьма місцевими пасторами і місіонерами, які служать тут по 20 років і більше, і всі вони говорять, щоб довести камбоджійця до усвідомлення, що Христос - не один з "богів", а - Єдиний Бог і більше немає інших богів, потрібно приблизно від 6 місяців до 2 років, щоб людина усвідомила і прийняв цю істину, відкинувши всіх ідолів і «божків». Щоб створилася більш-менш сформована церква з реально відроджених людей які присвятили себе Богу, потрібно приблизно від 5 до 10 років (плюс мінус).Жек 4

   До речі, мені було цікаво, як справи в інших країнах. І ось 10 країн, де, згідно з сайтом, найбільший прогрес зростання християн:
Іран - 19,6% (євангельських християн - 1,2%, не охоплених євангелієм - 99,6%)
Гамбія - 8,9% (євангельських християн - 0,9%, не охоплених євангелієм - 84,8%)
Камбоджа - 8,8% (євангельських християн - 2%, не охоплених євангелієм - 95,9%)
Сомалі - 8,1% (євангельських християн - 0,01%, не охоплених євангелієм - 99,9%)
Алжир - 8,1% (євангельських християн - 0,09%, не охоплених євангелієм - 99,9%)
Монголія - ​​7,9% (євангельських християн - 0,87%, не охоплених євангелієм - 98,1%)
Кувейт - 7,3% (євангельських християн - 1,5%, не охоплених євангелієм - 75,8%)
Таджикистан - 6,9% (євангельських християн - 0,02%, не охоплених євангелієм - 99,5%)
Лаос - 6,8% (євангельських християн - 2,5%, не охоплених євангелієм - 75,8%)
Колумбія - 6% (євангельських християн - 10,7%, не охоплених євангелієм - 0,1%)

   Десять же країн, в яких є зменшення християнства або найменший прогрес зростання християнства, є:
Німеччина - 0,9% (євангельських християн - 2%, не охоплених євангелієм - 3,9%)
США - 0,8% (євангельських християн - 26,8%, не охоплених євангелієм - 3,2%)
Південна Корея - 0,7% (євангельських християн - 16,4%, не охоплених євангелієм - 0,9%)
Нідерланди - 0,6% (євангельських християн - 4,2%, не охоплених євангелієм - 5,3%)
Великобританія - 0,0% (євангельських християн - 7,9%, не охоплених євангелієм - 7,6%)
Словенія - 0,2% (євангельських християн - 0,21%, не охоплених євангелієм - 4,3%)
Японія - 0,4% (євангельських християн - 0,6%, не охоплених євангелієм - 97,8%)
Швеція - 0,6% (євангельських християн - 5,8%, не охоплених євангелієм - 3,9%)
Грузія - 0,6% (євангельських християн - 1,38%, не охоплених євангелієм - 6,5%)
Фінляндія - 1% (євангельських християн - 10,4%, не охоплених євангелієм - 1,1%)

   В останніх п'яти країнах, кількість християн не збільшується, а зменшується з кожним роком, хоча в тій же Фінляндії всього 1% людей не чули Євангеліє, інші все знають, все чули і зробили свій вибір. І цей вибір шокує.Жек 5

   Ну повернемося від цифр до нашого служіння, я хочу трохи розповісти, як же розвивається конкретно наше служіння в Камбоджі. Як і всі попередні місяці, вересень був дуже насиченим місяцем. Наша команда (я і Лада) продовжуємо соціальні євангелізації по провінціях Камбоджі. В першу чергу намагаємося відвідувати ті райони і ті села, де люди не чули Євангеліє. У цьому місяці ми змогли відвідати 7 церков, на яких близько 200 осіб змогли почути Добру Новину, багато з яких вперше. Після служіння, нужденним людям ми роздаємо продуктові набори.Жек 11

   Чи є сенс в цих соціальних служіннях? Може люди приходять ТІЛЬКИ за рисом і макаронами? Звичайно може. Пам'ятаєте Ісус якось сказав людям, яких нагодував перед цим: "ви шукаєте Мене не тому, що бачили чудеса, але тому, що їли хліб і наїлися."
    Приходячи до церкви на такі соціальні служіння, що люди шукають або кого шукають - Христа чи рис? Я думаю відповідь очевидна. Але ... Питання, яке живе в моїй голові вже близько місяця: "чи є сенс в такому служінні? Приносить це славу Господу? Або це просто гроші на вітер? Чи є результат?" Ми, як західні люди, все звикли міряти мірилом результативності: скільки душ покаялось, скільки хрестили, скільки відправили в біблійну школу, скільки церков організували, скільки ... скільки ... скільки? Чи правильно це? Не знаю правильно чи ні, але ми - такі. А може зрушити вектор результативності та запитати: "а скільки людей почули Звістку про Спасіння?"
    Зараз на кожне таке служіння приходить близько 30-40 людей. Щоразу ми задаємо людям запитання: "хто з вас чув Звістку про Христа і взагалі хто знає Хто такий Ісус Христос?" Приблизно 7-8 чоловік з 40 піднімає руку, кажучи, що чули про Христа. Ми говоримо про Бога, про Його Жертву і запитуєм: "Хто хоче після смерті бути на небі з Ісусом?" Душ 6-7 піднімають руки. І це не тому, що інші хочуть в пекло, а тому що люди не знають навіть базових християнських істин, елементарних, найпростіших для нас істин християнства. Вони - буддисти, у них немає раю, у них немає неба, у них немає Бога, такого, про Якого говорить Біблія.Жек 6

   Але .... люди каються на таких служінях. Наскільки щиро каються? Не знаю. Якось я зберу статистику з покаянь і скільки з цих людей реально почали ходити до церкви і прийняли Христа. На одному з останніх служінь покаялося 12 осіб. Щиро? Цього я не знаю. Я багатьох речей не знаю, але щирість покаяння людей я точно знаю. Бог знає, ці люди знають. Час покаже. Вічність покаже.Жек 7

    У Туол Самборі теж служіння йде розмірено-планомірно. Періодично приходять-відходять нові люди, але основний склад вже сформувався. Слава Господу.Жек 8

    І ще одна велика новина. Нарешті ми почали служіння у в'язниці. Цього четверга перший раз нас пустили всередину до чоловічої в'язниці, і ми почали проводити біблійні заняття. На цей раз прийшло 25 осіб. У кожного своя доля і свій термін, своя помилка в житті і свої надії на майбутнє, але всіх їх об'єднує одне - вони знаходяться тут не по своїй волі, і в таких обставинах Бог стукає в їхні серця. Якось я опишу камбоджійські в'язниці. Наступного тижня, також, дасть Бог, будемо починати таку ж групу в жіночій в'язниці.Жек 9

    І остання хороша новина в цьому листі - ми починаємо нову церкву ще в одному з сіл недалеко від Пномпеня. У вівторок буде перше Євангелізаційне служіння і з сім'єю Бунтан Сопхея ми будемо починати церкву в цьому селі. Це не означає, що я кидаю церкву в Туол Самборі, ні. Це означає, що наше служіння розвивається і збільшується, і я сподіваюся, Бог благословить нас і дасть все необхідне для організації нової церкви.Жек 10

    На закінчення свого листа, я хочу звернутися до вас з нагальним молитовним проханням. Ми молимося про те, щоб Господь дав нам автомобіль для служіння. Зараз у нас є старенька машина 1996 року, але вона часто ламається і постійно вимагає вкладень як фінансових, так і часу. І для того, щоб далі служити в Камбоджі, особливо у віддалених районах, нам необхідний повнопривідний автомобіль, особливо в сезон дощів, коли всі сільські дороги перетворюються в болото.
    Будь ласка, станьте з нами в молитві за цю потребу, щоб Господь дав за Своєю волею для нас засіб пересування по джунглям Камбоджі.

Це всі новини на даний час.

Моліться, будь ласка, за:

- розвиток церкви в Туол Самбор

- відкриття нової церкви в одному з сіл провінції Кандал, району Lvea Aem

- розвиток тюремного служіння, щоб люди приходили на групу вивчення Біблії і шукали Христа

- продовження наших соціальних євангелізаційних служінь

- вивчення кхмерскої мови.

Передавайте вітання вашій помісній церкві і нехай Господь рясно благословить вас. Ваш брат у Христі Ісусі, Євген Євва, Пномпень, Камбоджа.


Ми у facebook

Ми у facebook

Підписатись на новини

© 2020 Комітет зовнішніх місій. All Rights Reserved.